Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Nytårshilsen fra Kameos grundlægger

Sebastian Harung

Sebastian Harung sender en hilsen til Kameos investorer og giver sit syn på hvordan Kameo - selv på et uroligt marked - fortsat kan levere kvalitetslån til kreditværdige ejendomsselskaber på tværs af Skandinavien.

  • Del:

Kære investor, 

Vi formidlede vores første lån i 2016. Det var et lån på 500.000 SEK til et sommerhus uden for Gøteborg, og efter 14 dage var det fuldtegnet af 22 investorer. Siden dengang har vi opbygget Kameo i tre lande med det mål at gøre det muligt for alle at investere i projekter de tror på – og som giver et attraktivt, risikojusteret afkast.

Sidste år formidlede vi lån for tæt på 1 mia. DKK til en gennemsnitlig rente på ca. 8,5%. Siden starten i 2016 er det blevet til 2,5 mia. i lån, og de første 22 investorer er vokset til 40.000. Sammen har vi finansieret tusindvis af nye hjem og hundredvis af arbejdspladser på tværs af Skandinavien. 

Kameo formidler primært ejendomslån, og ejendomsmarkedet har været uroligt på det seneste. Mange spørger os hvad vi mener om markedet, om vi forventer der vil blive færre projekter fremover, eller om der sker en stigning i mislighold. Men urolige tider åbner også nye muligheder, særligt for udfordrere som Kamo. Vi er optimistiske om at der vil komme mange nye lån på vores platform i 2023, og at vi kan holde misligholdsraten lav. 

Der er flere grunde til vores optimisme;

For det første steg byggeomkostningerne mærkbart i 2022, men vi erfarer nu at priserne er ved at stabilisere sig. Forudsigelighed betyder noget, også selvom der er tale om et stabilt højere niveau. 

For det andet har solide ejendomsudviklere nu mulighed for at erhverve grunde og nye projekter til lavere priser end sidste år. Der opstår også nye købsmuligheder i markedet når enkelte udviklere må kaste håndklædet i ringen i en tidlig fase. Dette er med til at modvirke effekten af de faldende boligpriser. Vi ser at dygtige ejendomsudviklere fortsat lykkes med forhåndssalg, selv nu, men det tager længere tid, og priserne må sættes ned – det gælder alle tre lande, men i særlig grad Sverige. 

For det tredje er bankerne mere restriktive. Mange har haft for stor eksponering mod ejendomsbranchen, og der kommer snart nye kapitalkrav til bankerne som vi forventer vil betyde at de holder sig endnu mere tilbage i forhold til nye ejendomslån. Finansiering via obligationsmarkedet har også været mere eller mindre lukket for mange aktører de seneste måneder. Det betyder hurtigt manglende eller dyrere finansiering for ejendomsudviklere, og vi modtager – sandsynligvis af den grund – flere henvendelser fra større og mere erfarne aktører end tidligere. 

Alt i alt lyder øgede byggeomkostninger, lavere salgspriser og højere priser på finansiering jo ikke godt for vores kunder. Mange ejendomsudvikler vil få en lavere profit på deres projekter, men der er tale om et fald fra historisk høje niveauer. Delvist grundet attraktive grundpriser og gode købsmuligheder oplever vi derfor at mange fortsat er interesserede i at starte nye projekter. 

Som markedet er nu, er det ekstra vigtigt at afsætte tilstrækkelig analysetid før et lån publiceres på platformen. Dette kan vi gøre takket være vores fantastiske team på 30 medarbejdere der stiller op hver dag for at levere et godt produkt til vores investorer. Vi er tilmed i gang med at opskalere vores analyseteam for endnu større kapacitet i 2023. 

Bag hvert projekt ligger en grundig analyse, og derudover har vi månedlige gennemgange af hele vores låneportefølje. Forsinkelser og budgetoverskridelser vil kunne forekomme i dagens marked, men der er fortsat behov for nye boliger i Skandinavien, og små- og mellemstore udviklere – Kameos kunder – vil fortsætte med at bygge dem. Med udgangspunkt i den seneste gennemgang er vi komfortable med porteføljen, og vi forventer ikke væsentlige mishold i år selvom det naturligvis ikke er noget vi kan garantere. 

Med uroen på børserne i mente, dramatiske fald i svenske ejendomsaktier og ikke mindst kryptovaluta, oplever vi at flere har fået øjnene op for værdien af crowdlending i en investeringsportefølje. 

Vi arbejder målrettet på at udfordre de etablerede aktører i branchen, levere et stabilt afkast over tid og udvikle Kameo til at blive en overskudsforretning, så vi kan fortsætte med at udbyde investeringsmuligheder i crowdlending lang tid ud i fremtiden. 

Det er ikke altid at nye tiltag bliver en succes i første forsøg (fx indførelsen af et investeringsgebyr), men vi lærer hele tiden, og i 2023 vil vi fortsætte med at arbejde stenhårdt på at levere mange nye ejendomslån, holde misligholdsniveauet nede og møde alle krav til compliance, indberetninger og licenser der måtte komme vores vej. Vi arbejder desuden også på nye spændende produkter og funktioner som forhåbentlig vil komme dig som investor til gode allerede i løbet af i år. 

2022 er endelig bag os, og vi har fuld fart på ind i et nyt år som vi håber bliver præget af mindre markedsuro og mere forudsigelighed. Som altid: husk at sprede din risiko og skab din egen diversificerede portefølje.  

Godt nyt investeringsår fra Sebastian.