Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

3 tips til at komme i gang med investering

3 tips

23-årige Frederik Askov Storm er bygningskonstruktør, investor og forfatter til bogen ”Den lille guide til Ung Økonomi”. Han drømmer om at opnå økonomisk uafhængighed gennem investering. Ved siden af sit fultidsjob driver han bloggen Ung med penge, hvor han deler ud af sine erfaringer.

  • Del:

Af Frederik Askov Storm I  Publiceret 2021-03-09


I dette blogindlæg får du mine tre bedste tips til at komme i gang med at investere. Det er tre essentielle råd, som du bør have styr på, inden du begynder at investere dine penge. Det handler om at få styr på sin risikoprofil og tidshorisont, at du bør lægge en strategi, og at du kun bør investere penge, som du har råd til at tabe.


Få styr på din risikoprofil og tidshorisont

Inden du begynder at investere, bør du finde ud af hvor stor en risiko, som du er villig til at løbe. Din risikovillighed hænger ofte sammen med, hvornår du skal bruge dine penge. Skal du bruge dine penge inden for en kort tidshorisont, så bør du vælge en lav risikoprofil. Har du derimod en lang tidshorisont, så bør du sigte efter en højere risikoprofil.

Hvis du har en meget kort tidshorisont, så bør du overveje, om det overhovedet giver mening at investere din penge. Her kan det være en bedre idé at placere dem på en bankkonto, så du er sikker på, at pengene står der, når du skal bruge dem. Det er også selvom, at du risikerer at betale minusrenter. Det er bedre at betale lidt for, at du rent faktisk har dine penge, når du skal bruge dem. 

Jo længere tidshorisont, jo mere giver det mening at investere dem. Har du lang tidshorisont, så kan du kigge efter aktier, investeringsforeninger, ejendomsinvestering og crowdlending. Det er tiltag, hvor der kan være større risiko og udfald, men hvor afkastet også er højere over lang tid.

Er tidshorisont derimod kortere, så kunne et alternativ være obligationer. Her har du en lav risiko, men afkastet er heller ikke nær så højt, som hvis du investerede i de andre aktivklasser, der er nævnt længere oppe.


 Læg en strategi

Når du har fundet din risikoprofil og tidshorisont, så bør du lægge en strategi for, hvad du vil gøre med dine penge. Hvad skal de investeres i, hvornår vil jeg trække dem ud, og hvad er formålet med mine investeringer. Det er noget, der vil gavne dig i fremtiden.

Du bør blandt andet overveje, hvad du gør i forskellige situationer. Hvad gør du, hvis du har købt aktier, og de pludselig falder 20 %? Hvilken fordeling vil du gerne have i din portefølje? Hvilke økonomiske mål vil du gerne opnå?

Der er mange flere spørgsmål, der kan besvares, og det er blot et par af de relevante. Samtidig har det også den fordel, at du bliver nødt til at forholde dig til, hvad du egentlig gør, og hvorfor du gør det. Det vil hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger fra starten af. 

En anden stor årsag til, at du bør have styr på din investeringsstrategi er, at det kan hjælpe dig med at tage mere rationelle beslutninger. Det er svært at vide, hvordan du reagerer, når investeringerne ikke helt udvikler sig, som du havde forestillet dig. Så kan du altid falde tilbage til din strategi, så du ikke tager nogle hurtige beslutninger. Jeg foreslår, at du skriver din strategi ned, så du altid kan hive den frem, når du bliver i tvivl.


Investér kun penge, du har råd til at tabe

Selvom du kan finde investeringer, der har lav risiko, så bør du altid investere med det udgangspunkt, at du har råd til at tabe pengene, som du investerer. Din strategi bør sikre velovervejede beslutninger, men det kan ikke sikre mod alt. Der er altid risici forbundet med at investere. 

Du bør også tage nogle forbehold for at sikre, at det er begrænset hvor meget du kan tabe. Det kan du gøre ved at øge spredningen i dine midler. Du bør derfor ikke placere for stor en del af din portefølje i det samme. Det kan være scenarier, hvor du kun investerer i en enkelt aktie eller, at du kun investerer i teknologi aktier. Hvis det pludselig går dårligt for den ene aktie eller en hel sektor, så vil du have en unødvendig stor risiko.

I ovenstående scenarie bør du derfor købe op i flere aktier på tværs af sektorer og lande, så du er bedre beskyttet. Det kunne også være, at du købte en investeringsforening, der fordelte sig udover flere hundrede aktier. En anden mulighed er også sprede sig i andre aktivklasser. Forskellige aktiver bliver påvirket forskelligt, så det giver god mening at sprede sig over flere aktivklasser som fx aktier, ejendomme og crowdlending.