Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Boinnovation valgte Kameo

Boinnovation - låntagere hos Kameo

John og Samuel har en baggrund som ejendomsmæglere. I dag driver de ejendomsselskabet Boinnovation med speciale i udvikling af moderne kælderrum. 16 boliger er det blevet til, og to af projekterne er finansieret gennem Kameo.

  • Del:

Oprindelig artikel af Kameo Sverige | Publiceret 31. januar 2020


Vi satte John og Samuel i stævne på Kameos kontor i Stockholm for at tale om deres rejse inden for ejendomsbranchen, det at finde deres egen niche og ikke mindst deres erfaring med crowdlending som finansieringsform.


Fra mæglere til bygherrer

Da John startede som ejendomsmægler i 2011, gik der ikke lang tid før han blev klar over at det ikke var den vej han skulle gå. ”Jeg ville hellere bygge noget selv, noget varigt som jeg kan drage nytte af senere,” forklarer han. Derfor startede han allerede i 2012 sit eget byggefirma, og i 2014 startede han så Boinnovation sammen med Samuel.

Samuel blev introduceret til rollen som bygherre på en lidt anden vis – han startede nemlig med at købe en del af vaskeriet i sin boligforening. ”Vi havde 250 m2 vaskeri i vores forening, så min kone og jeg lade et bud på en del af det og byggede en lejlighed til os selv der,” fortæller han.

I dag har de fundet en naturlig rollefordeling i den fælles virksomhed hvor Samuel tager sig af dialogen med kommunen, byggetilladelser og tilstandsrapporter, mens John står for projekteringen og processerne i selve byggeriet.


Kælderprojekt finansieret via Kameo

Billedet her er fra et af de projekter John og Samuel har skaffet finansiering til via Kameo.
Foto: Johan De Verdier - Camera Lucida


Speciale i kælderboliger

John husker tilbage på hvordan de diskuterede efterspørgslen efter loftsprojekter i studietiden, og ikke mindst hvordan snakken gik om at der ikke var penge nok til at drive projekterne. ”Der er stor forskel på at købe grundplan og loft, men udbyttet er stort set ens, procentvis set,” fortæller han.

I dag har ejendomsduoen fundet deres niche inden for udviklingen af kælderboliger, og Samuel anerkender at de moderne kælderrum er blevet en del af deres varemærke. Der er dog visse udfordringer når det gælder kælderprojekter. Bl.a. er det nødvendigt at tage hensyn til fugt og finde kreative løsninger når det hele ser mørkt ud.

”Fordelen med at have nogle projekter bag os, er at vi har lært meget fra tidligere. Vores grundlæggende tilgang er at lave et godt stykke arbejde fra start, så det ikke er nødvendigt at bruge yderligere nogle hundrede tusind to år senere,” fortæller John. ”Det betyder at vores produktionsomkostninger er ganske høje. Man kunne have gennemført disse projekter meget billigere, men så ville der som oftest være skimmel eller fugt der skulle behandles senere.”

De to ejendomsudviklere har svært ved at fremhæve noget de er særligt stolte over ved deres virksomhed eller tidligere projekter. Selvom de altid gør deres bedste, lægger det dem ikke naturligt at rose sig selv. Her hopper Kameos kreditanalytiker Faraz Seyedi dog gerne ind i samtalen og deler sin erfaring fra samarbejdet med Boinnovation på et projekt i Bromma.

”Da vi kom ud til Bromma og det pludselig viste sig at I var nødt til at sprænge en klippe for at kunne lave nye vinduer, håndterede I det utroligt godt. Det er fedt at se ejendomsudviklere der på den måde kommer i mål på trods af forhindringer på vejen. Det er den slags erfaringer der gode for mig at have med i fremtidige sager,” siger Faraz.


Kælderprojekt i Bromma - sprængning af klippe

Billedet her er fra byggeriet i Bromma hvor det var nødvendigt at sprænge et stykke klippe væk. 


Samarbejdspartner anbefalede Kameo

Kameo var ikke den første crowdlending-virksomhed som Boinnovation var i kontakt med, men de fik platformen anbefalet af en samarbejdspartner der selv havde skaffet finansiering gennem Kameo og var begejstret for forløbet.

”Vi ringede til jer og kom i kontakt med jeres analytiker Faraz,” fortæller John om opstarten, og han fortsætter med at rose Kameos analytiker for at sikre en god og smidig låneproces. ”Det har fungeret utrolig godt – både den personlige kemi og det at vi har haft en meget direkte kommunikation. Vi har jo mødt mange der tilbyder samme produkt, men hvor det ikke føltes helt rigtigt i maven.”

”Desuden har vi oplevet det som vældigt effektivt,” tilføjer Samuel. ”Sidst vi lagde et lån ud om morgenen, var det fuldtegnet til frokost. Der er også en meget kort vej til beslutninger. Hvis jeg kontakter Kameo på en mandag, kan vi måske tage et møde onsdag. I banken kan det tage op til flere måneder.”

Selvom John og Samuel havde en god mavefornemmelse med Kameo, var der alligevel nerver at spore da det første lån skulle ud på platformen.

”Det tog nogle dage før vi trykkede på knappen for det første lån. Det var en stor ting for os dengang,” indrømmer John. ”Nu ved vi at det er seriøst og fungerer godt.”


Nye crowdlending-projekter i fremtiden

”Det er et kæmpestort marked med tanke på at bankerne bliver mere restriktive,” siger Samuel da tanken falder på crowdlending. ”Og de mennesker som vil investere får 0% på opsparingskontoen – der snakkes jo tilmed om minusrenter.”

Han og John ser det som utroligt positivt at investorerne ved hvad de investerer i når de låner deres penge ud gennem crowdlending. Samtidig er han glad for at pantsikkerhed er med til at reducere investorernes risiko. ”Vi ønsker jo ikke at sætte nogen fra hus og hjem eller at nogen skal tabe penge,” som han siger.

Boinnovation regner da også med at Kameo bliver en del af finansieringsløsningen når de starter nye projekter op i fremtiden. ”Det er absolut aktuelt,” lyder svaret da de bliver spurgt om vi kommer til at se flere af deres projekter på Kameo. ”Men vi ved endnu ikke hvad det bliver, det kommer lidt an på hvad vi springer på.”


Vil du også finansiere dit ejendomsprojekt med et lån gennem Kameo? Læs mere om mulighederne eller udfyld vores kontaktformular.