Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Covid-19 og Kameo: Seneste nyt fra vores CEO

Kameo coronavirus

På trods af usikkerhed i markedet, er der lyspunkter at spore hvis man spørger Sebastian M. Harung. Kameos CEO dykker ned i den aktuelle situation og ser på hvordan den påvirker Kameo og vores låntagere.

  • Del:

Interview med Sebastian M. Harung, CEO og grundlægger af Kameo | Publiceret 23. april 2020 


Hvordan har den aktuelle situation påvirket Kameos låntagere og portefølje?

– Vi har en løbende dialog med alle låntagere, men efter udbruddet af Covid-19 har vi haft en endnu tættere dialog med dem end hidtil. Indtil videre ser det ud til at langt de fleste af vores låntagere på tværs af Skandinavien klarer sig relativt godt gennem krisen.

– Der er en lille håndfuld, måske 3-4 låntagere, der har det særligt svært i øjeblikket. Det er primært virksomheder uden for ejendomsbranchen, fx butikker der rammes hårdt. Ejendomsbranchen er lige nu mindre hårdt ramt. Folk har fortsat brug for et sted at bo, og den svenske boligmangel mindskes ikke af viruspandemien.

– De foreløbige prognoser viser at ejendomsudviklerne kan fortsætte deres projekter med nogle ekstra sikkerhedsforanstaltninger på byggepladserne. Vi sigter mod ikke at belåne ejendomsprojekter for højt, så hvis priserne falder, har udviklerne mulighed for at sælge med nedslag og stadig tilbagebetale investorerne. Som det ser ud nu, er der ingen tegn på særlige tab i vores portefølje grundet Covid-19, men vi holder naturligvis løbende investorerne informeret hvis det ændrer sig.


Har du oplevet øget efterspørgsmål på finansiering?

– Vi har fået flere henvendelser omkring virksomhedslån der ikke er ejendomsbaserede. Samtidig ser vi at bankerne nogle steder trækker sig lidt fra ejendomsmarkedet, så her kan der komme en åbning for Kameo og andre aktører som os.


Hvordan ser investor-interessen ud ovenpå de kraftige udsving på børserne?

– Nedlukningen af særligt Danmark og Norge ser ud til at smitte af på investorerne. Mange er lidt forsigtige, måske fordi de (forståeligt nok) synes det hele er lidt usikkert lige nu. Samtidig har vi dog for nyligt sat rekord for antal investorer i et lån med over 1000 unikke investorer i ét lån. Så interessen er der endnu.

– Som Warren Buffet siger, er alle tider altid usikre. Vi ved først noget bagefter. Der er formentlig en del af vores investorer der har tabt penge på børsen, og så er tiden måske inde til at afprøve en anden form for investering; en investering i projekter med ejendomspant, knyttet til realøkonomien, fremfor mere spekulative aktier på børsen?


Har du nogle gode råd til andre iværksættere og mindre erhvervsdrivende i denne tid?

– Det er en svær situation hvis man er afhængig af likviditet som pludselig ikke længere er tilgængelig. Den risikovillige kapital forsvinder først. Overlever man denne krise, kan man omvendt overleve alt. Det er den største test man kan komme ud for som iværksætter.

– I Kameo forsøger vi at stå stærkt sammen, godt støttet af stærke og langsigtede ejere, så vi er klar til igen at køre på når markedet normaliserer sig. Skandinaviske familier har også fremover brug for et sted at bo, og der vil fortsat være dem der ønsker at investere. Vi vil blive ved med at matche investorerne med de virksomheder der bygger hjem til familierne. I lidt mindre skala end tidligere så længe krisen er over os, men vi er klar til at skrue op for tempoet igen på den anden side. 


Hvad kan vi lære af kriser som denne?

– Denne krise er jo hvad man kalder en black swan, noget der er så godt som umuligt at forberede sig på. Det føles på mange måder som vor tids verdenskrig. Omvendt kan man også fange sig selv i at tænke at det bare er en influenza som medier og politikere har skabt en storm ud af. Jeg ved ikke hvad der er sandheden, det må vi nok vente at se til bagefter.

– En ting er sikkert, vækstvirksomheder som Kameo får det svært uden stærke ejere og et stærkt team. Som virksomhed forsøger vi lige nu at trappe aktivitetsniveauet ned og fokusere på det der er vigtigst: At vores kunder og medarbejdere har det godt. At ingen i teamet udsættes for unødig smittefare. At støtte vores låntagere i at færdiggøre deres projekter. At reducere investorernes risiko. Og så er jeg sikker på at vi langsomt men sikkert vil øge aktivitetsniveauet i takt med at situationen normaliseres.

– Personligt prøver jeg at lære at værdsætte flere ting som jeg ellers har taget for givet. At kunne rejse frit i Norden, møde mine kolleger og vores kunder uden problemer. Samtidig er der også den silver lining at jeg får brugt meget mere tid sammen med mine små børn – det er til tider også hårdt arbejde!


Kan du fremhæve noget positivt ved situationen?

– Det at man sætter større pris på at have et stærkt team omkring sig. At der fortsat er interesse for vores produkt i disse krisetider. Og ikke mindst mere tid med familien!