Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Gæsteindlæg: Kvinder og investering

Linnéa Schmidt

Linnéa Schmidt er blogger, forfatter og driver  bl.a. investeringsfællesskabet Moneypenny. Hun mener at kvinder bør blive bedre til at tage hånd om deres økonomi og begynde at investere.

  • Del:

Af Linnéa Schmidt | Publiceret 14. november 2019


Linnéa Schmidt driver sammen med Ann-Christina Lykke Facebook-gruppen Moneypenny - Kvinder som investerer, et af Danmarks største investeringsfællesskaber med snart 10.000 kvindelige medlemmere, samt websitet www.moneypennyandmore.dk hvor hun skriver om privatøkonomi og investering. Linnéa  har bl.a. også udgivet den svenske bog “Investeringsguiden - Så kommer du igång med ditt sparande”. Her fortæller hun om hvorfor kvinder skal investere og kommer med 5 tips til hvordan man kommer igang.


Derfor burde flere kvinder investere

- Jeg er en kvinde, og derfor har jeg en høj risiko for at få en dårlig pension som pensionist. Grunden til det er blandt andet, at kvinder generelt oftere arbejder deltid, at de har lavere lønninger, og at de for det meste ikke investerer de penge, som de sparer op. Dette gør, at de halter bagud økonomisk i forhold til mænd. Når man ikke investerer hele eller dele af sin opsparing betyder det, at man giver afkald på det gode afkast som aktiemarkedet historisk set har givet. 

- Jeg startede Facebookgruppen "Moneypenny - Kvinder som investerer" i 2016 fordi jeg gerne vil hjælpe, inspirere og motivere kvinder til at tage et bevidst valg omkring deres økonomi. Med det sagt, behøver man ikke investere, men man skal vide at hvis man ikke investerer, er dette også et valg. Og i dagens lave rentemiljø er det et valg, som garanteret giver et negativt afkast i form af tabt købekraft grundet inflation. 


Kvinder er gode til at spare op 

- Kvinder er gode til at spare op. I et svensk studie viste det sig at kvinder sparer mest op til en buffer, hvor mænd sparer op, for i fremtiden - for at blive økonomisk uafhængige. En buffer er en rigtig god ting at have, men det kan også være en god idé at løbe en større risiko med sine penge ved, at investere, hvis man ønsker at de skal give et afkast. Når du arbejder så mange timer for dine penge, bør de så ikke også arbejde for dig?

- Investerer du 100.000 kr i 25 år med et gennemsnitligt afkast på 8%, ender du med en formue på ca. 700.000 kr. Hvis du derudover løbende investerer 500 kr om måneden, vil din formue vokse til 1.2 millioner. På en opsparingskonto uden rente, vil pengene derimod falde i værdi pga. inflation, og din købekraft vil være mindre. 


Kvinder tager en beregnet risiko

- Mange siger, at kvinder ikke vil tage en risiko med deres penge. I et studie fra Södertörns Højskole viste det sig, at kun 8% af de kvindelige deltagere, ville tage en risiko med sin opsparing. Tallet for mænd var 66%. 

Statistik1

Kilde: Johan Wahlström & Waad Mardini, Södertörns högskola, 2014

- Kvinder har generelt set lavere selvtillid, når det kommer til investering og investering i det hele taget (Merrill Lynch). Men det er helt forkert af os kvinder, at have det på den måde. Fordi når kvinder begynder at investere, gør de det nemlig rigtig godt. De holder ofte fast i deres investeringer, også når det gynger på aktiemarkedet, og handler ikke lige så meget som mænd (mange handler kan nemlig blive til mange små omkostninger, der har en stor betydning på lang sigt). 

A study of 2.7 million personal investors found that during the financial crisis of 2008 and 2009, men were much more likely than women to sell any shares they owned at stock market lows. Male investors, as a group, appeared to be overconfident, the author of this study suggested.”

- Kvinder er faktisk også mindre påvirkelige, når det kommer til udsving i aktiemarkedet. Så der er ingen rationel grund til, at kvinder ikke investerer. 

Women are more loss averse than men, more emotionally unattached and are far quicker to unload losers. Whereas men with their bravado, they don’t want to admit they’re wrong


Kvinder får blod på tanden i fællesskab

- Mænd er gode til at gøre ting selv, f. eks. at kaste sig ud i investering. Kvinder føler oftere et behov for at snakke med familie, venner eller banken inden de går i gang med at investere. Derfor tror jeg at et forum som Moneypenny er vigtigt og, at kvindernes aktive indsats, i dette community, har stor betydning for alle de nye kvindelige investorer, som har brug for sparring, inspiration og praktisk hjælp til at komme i gang. 


Investering er individuelt

- Nu er investering, og hvordan man håndterer sin økonomi, selvfølgelig meget individuelt og i denne tekst har jeg generaliseret en del ud fra de studier der findes. Men nogen gange skal man også generalisere for, at få flere kvinder til at tænke, at det her med investering, - det kan jeg sgu også! 

- Der findes lige så mange strategier som der findes investorer. 

- Penge er magt, og med investering kan vi gøre en forskel, ikke kun for os selv, men for vores familie og samfundet. 


Mine 5 bedste tips indenfor investering

  1. Sørg for at lægge et budget! Det er vigtigt at have styr på sit budget. Det giver dig tryghed, overblik og gør, at du ved hvor meget du kan spare op/investere hver måned.
     
  2. Sørg for at have en (finansiel) buffer! En buffer er kontante midler du skal bruge, når du oplever uventede udgifter, som f. eks. hvis opvaskemaskinen eller bilen går i stykker, eller hvis du får en dyr tandlægeregning.
     
  3. Betal dig selv først. Det første du bør gøre, når du får løn er, at overføre 10% til din pengemaskine.
     
  4. Invester regelmæssigt, så du får et jævnt indkøbsniveau - du køber både dyrt og billigt.
     
  5. Spred din risiko ved at investere i mange forskellige investeringsprodukter og forskellige regioner. Det kan også være en god idé, at kigge udenfor aktiemarkedet, da investering ikke kun handler om aktier. Det kunne være investering i ejendomme, f eks via Kameo, i vin eller i kunst. 

Bemærk, dette er et gæsteindlæg og dermed et udtryk for skribentens personlige holdninger og anbefalinger.