Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Hvordan investerer du... Linn?

Linn

Vi tager investeringsserien med ind i 2021 og har spurgt Linn, daglig leder i Norge, om hvordan hun investerer! Det er vigtigt for Linn at opsparingen finansierer noget, der er godt på lang sigt og ikke bare giver et godt afkast. Hun afslører også, at hendes bedste investeringer er ikke-finansielle og deler sine bedste investeringsstips med dig her!

  • Del:

Af Kameo | Publiceret 18. januar 2021


Hej Linn, er du en god investor? 

- Om jeg er en god investor er jeg ikke sikker på endnu, men jeg er i det mindste en meget bevidst investor! Det er lige så vigtigt for mig hvad min opsparingsfinansiering er, som hvad mit forbrug betyder for miljøet og sociale forhold, og jeg er meget glad for, at alle - inklusiv kvinder og unge - i dag tænker mere over og involveret i forskellige muligheder for at investere end da jeg var på vej ind i voksenalderen.


Hvordan begyndte du at investere?

- Desværre var min første økonomiske investering også mit første hjem. Selvom afkastet af denne investering var godt - det var en lejlighed i Torshov i Oslo - ville jeg ønske, at jeg havde forstået værdien af ​​at investere i aktier og fonde meget tidligere, end jeg gjorde. Men indtil studiedagene var forbi, var der stort set ikke så meget at investere. Indtægter fra sommerjob og deltidsjob i blomsterbutikken gav ikke mere end det, der forsvandt på BSU, til leje og lidt ekstravagant forbrug.

Det var grundlæggende først, da jeg var så etableret at vi skulle have børn, at der var noget specielt at redde, og så ringede jeg rundt for at finde ud af, hvad disse såkaldte bæredygtige eller etiske fonde virkelig investerer i.Det var en øjenåbner , både fordi jeg forstod, hvordan fonde og aktieinvesteringer fungerer, hvilke alternativer der findes, og hvordan man gør det i praksis, men også fordi jeg indså, hvor stor forskel det gør over tid at have investeringer i virksomheder kontra på sin opsparingskonto.


Hvordan vælger du dine investeringer? 

- For mig er det vigtigt, at mine investeringer finansierer noget, der er godt på lang sigt og ikke kun giver et godt afkast. Desuden har jeg ikke nogen specielle investeringsmål ud over pension, hvilket stadig er temmelig langt forude. Derfor har jeg valgt at have en brugbar buffer på min investeringskonto og en lidt højere risiko i resten af ​​porteføljen. Ud over bufferen på konto består min portefølje af ca. 50% i bæredygtige eller teknologiske fonde fordelt på forskellige regionale markeder og 50% opstart eller crowdfunding. Plus det hus jeg bor i!


Hvad er din værste investering?

- Jeg har faktisk været utrolig heldig med alle de økonomiske investeringer, jeg har foretaget. Men det værste investeringsvalg var det, jeg ikke tog, nemlig at jeg startede for sent. Jeg ville ønske, at vi havde lært mere om investeringer og afkast da vi var unge, og at nogen havde forklaret hvad renten egentlig betyder for den private økonomi allerede i gymnasiet.


Hvad er din bedste investering?

- Mine bedste investeringer er de ikke-finansielle: At finde og investere i en mand, der giver mig mulighed for at arbejde med det jeg vil, og så meget som jeg vil. Bruge tid og tabt indtjening på en lang uddannelse, der har givet mig mange valg og godt udgangspunkt i arbejdslivet bagefter.  At studere i udlandet og skrive en lang kandidatafhandling ved Søfartsretten, selvom jeg ikke havde brug for studiepointene.

Indtil videre har valget om at droppe det traditionelle advokatliv og investere i Kameo også været en meget god investering på alle måder! Ellers var det ikke så dumt at investeringsudforskningen, før Olav blev født for næsten 8 år siden, resulterede i at børnetilskuddet havnede i Handelsbankens bæredygtige energifond.


Hvad vil du gerne blive bedre til?

- Jeg kunne nok være bedre til at investere mere end jeg gør, ved at reducere mit forbrug. Men så kan jeg også lide god kaffe, god vin, friske blomster, spise ude og gå på koncerter og forestillinger. Så faktisk er jeg ret tilfreds med tingenes tilstand!


Hvad er dit bedste inversteringstip?

- Find ud af, hvor meget du skal have til rådighed og ikke kan investere.
 Hvad du ikke behøver at have til rådighed, placerer du med en lille risiko og langsigtet. Ved at sprede dine penge på flere fonde, virksomheder, projekter og markeder får du et godt afkast uden at risikoen er for høj.


Bemærk at alle holdninger og anbefalinger der kommer til udtryk i dette interview, er personlige. Enhver investering er forbundet med risiko, og du bør altid lave din egen vurdering inden du investerer.