Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Investeringsåret 2021 - Hvad har markedet i kortene?

Peter Storm

Peter Storm, underviser i aktieanalyse hos Ophelia Invest og stud. BA International Business ved CBS, fortæller i dette indlæg om sine investeringsforventninger til 2021 og om et spændende afsluttet år med flere udfordringer. 

  • Del:

Af Peter Storm | Publiceret 27. januar 2021


Investeringsåret 2020 er nu definitivt et lukket kapital. Her på bagkanten kan man let blive en smule forpustet ved erindringen om, hvad året bød på for os private investorer: Global pandemi, recession, ekspansiv finans- og pengepolitik, hurtigste comeback for aktierne nogensinde set, og nye aktierekorder. 

I kølvandet på 2020 må man konstatere, at året har været en noget blandet pose bolcher. Ikke desto mindre var det et år som for mange investorer bød på høje afkast ligesom tilfældet var i 2019. Vi er nu trådt over dørtærsklen til det nye år, og det er derfor værd at reflektere en smule over, hvor vi er på vej hen, og hvilke erfaringer vi tager med os fra det forgangne år. 

Opnåede jeg mine investeringsmål i 2020?

2020 blev på mange måder et godt år for min langsigtede portefølje. Forinden Covid-19 havde mit fokus på “megatrends”, og i særdeleshed alternativ energi, vist sig at være en gunstig plan. Aktier som Vestas og Ørsted viste for alvor, at vi her på den mere defensive danske investeringsscene gør os relevante internationalt. Selv ved indtoget af en global pandemi, viste det danske investeringsmarked, at vi nærmest er blevet en international “havn”, som investorerne søger til, når stormvejret rammer bredt. 2020 var ligeså et år, hvor jeg havde mulighed for at købe op, da aktierne pludselig tog markante dyk, og jeg benyttede dette som en mulighed for at blive klogere på fænomenet “recession”. I den forstand var 2020 et år, hvor jeg nåede mange af mine mål.


Hvad er mine forventninger til 2021?

2021 bliver uden tvivl et interessant år. De parametre som jeg personligt holder et vågent øje med er obligationsmarkedet, finans- og pengepolitik og hele tech-industrien. Hvis 2021 bliver et år, hvor vi ser, at renten på obligationsmarkedet stiger, så er der god grund til at tro, at dette vil påvirke aktiemarkedet. Herudover blev 2020 et år, hvor vi så enorme stigninger på diverse tech-aktier. Det bliver interessant at se, om investorerne begynder at hente profit hjem, dvs. sælge, eller om der fortsat er grobund for disse aktier, der i høj grad bliver båret af store forventninger. Men som også byder på utroligt høje værdiansættelser. Crowdlending bliver en væsentlig del af mine overvejelser i 2021 for at sikre, at risikoen i min portefølje fortsat er på et overskueligt niveau. Netop muligheden for alternativer til aktieinvestering tror jeg bliver vigtig. 


Hvad er mine investeringsmål for 2021?

Mine investeringsmål for 2021 er at holde fast i mit fokus på megatrends og diversificering i min langsigtede portefølje. Herudover har Indien og Nigeria vakt min interesse. Det er områder som jeg vil investere timer i at blive klogere på. 


Hvad er min strategi for at nå dem?

Min strategi for at nå mine mål er fortsat at tage mig tiden til at forstå de cases, som jeg måtte ønske at investere i. Herudover at have en relativt lav risiko på min langsigtede portefølje, og derfor er alternative investeringer og løbende vurdering af mine portefølje essentielt. 


Hvordan diversificerer jeg min portefølje?

Min portefølje rummer først og fremmest et bredt udsnit af forskellige brancher og markeder. Det er med til at sprede min risiko. Jeg er fortsat højest eksponeret overfor det danske marked på lang sigt, men holder fingeren på pulsen af de mere eksotiske markeder som Kina og Indien. Herudover er crowdlending og ETF´ere fortsat et vigtigt anker der medvirker at min portefølje forbliver nogenlunde stabil.


Hvordan inkluderer jeg crowdlending som en del af min portefølje?

I forhold til crowdlending, vil jeg i særdeleshed holde øje med boligprojekter i de urbane områder, for eksempel hovedstadsområdet. Jeg tror på at trenden “urbanisering” kommer til at præge vores verdenssamfund. Herudover er det stabile afkast for crowdlending med til være et modstykke til et aktiemarked som på nuværende tidspunkt byder på historisk store udsving. Af denne grund bliver crowdlending, i min optik, fortsat et vigtigt emne at være opmærksom på som investor. 


Bemærk at alle holdninger og anbefalinger der kommer til udtryk i dette interview, er personlige. Enhver investering er forbundet med risiko, og du bør altid lave din egen vurdering inden du investerer.