Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Kameos risikoklasser - et værktøj til investering

Faraz risikoklasser

Alle lån og projekter på Kameos platform er markeret med en risikoklasse. Men hvor kommer disse risikoklasser fra? Hvad er de baseret på, og hvad er forskellen mellem et A- og et C-lån? Vores norske analytiker Faraz forklarer her!

  • Del:

Oprindeligt indlæg af Kameo Norge | Publiceret 5. Oktober 2020


Risikoklassificering

Klassificering af virksomheder og produkter baseret på risiko er ikke ualmindelig i den finansielle sektor. Der er flere eksempler på, at store spillere gør dette, og S&P, Moody's og Fitch Group er blandt de største og mest kendte af disse spillere. Risikoklassifikation er heller ikke ualmindelig hos crowdfunding-spillere. Der er ingen skabelon eller standard måde at vurdere kreditrisiko på. En ting, der er vigtigt at huske på, er at selvom mange betragter de samme variabler, har de hver især udviklet deres egen model for kreditrisiko. Endnu vigtigere at huske er, at et A-lån på Kameos platform IKKE har samme risiko som et lån med en A-rating fra S&P.

De risikoklasser, der ses på Kameos platform, er baseret på vores kreditpolitik. Politikken er analytikernes hellige bog i Kameo. Dokumentet blev oprindeligt lavet af Kameos grundlægger, Sebastian M. Harung, og er blevet videreudviklet i samarbejde med intern og ekstern ekspertise inden for alt fra finansiering til konstruktionsteknologi, samt baseret på vores egne erfaringer efter 6 år og mere end 570 MDKK i lån i tre lande.

Risikoklasserne er på ingen måde beregnet til at være investeringsrådgivning, men snarere et værktøj, som investorer kan bruge, når de vælger projekter. For os internt danner risikoklasser referencepunkter, som vi både bruger til at lære af, hvad vi har gjort før, men også til at værdsætte lige risiko lige meget.


Kameos kreditpolitik

Kameos kreditpolitik har mange funktioner. Det sætter den absolutte ramme for de risici, vi kan acceptere. Inden for denne ramme har modellen en række retningslinjer for, hvad der f.eks. gør et A-lån versus et C-lån. I det væsentlige har kreditmodellen fem overordnede parametre, som vi scorer låntagere på:

Nøglepersoner:
Dette punkt vejer tungt i modellen og er baseret på en vurdering af lederen af et projekt / en virksomhed. Vi vurderer, hvilken kompetence og erfaring de har, hvor mange lignende referenceprojekter de har.

Virksomheden:
Virksomheden vurderes ud fra historiske tal, referenceprojekter, hvordan de finansieres og andre igangværende projekter. Det er vigtigt for os at forstå hele låntagers forretning. Hvis vi forstår styrker og svagheder ved låntagerens struktur, kan vi tilpasse lånet og tilbyde både låntager og långiver det bedste produkt, vi kan.

Lån og sikkerhedsstillelse:
Her ser vi på variabler som LTV (lån til værdi) og LTC (lån til omkostning), værdien og prioriteten i sikkerhedspakken. Dette punkt handler om at vurdere værst tænkelige scenarier. Her forsøger vi at danne os et billede af, hvor meget investorer kan miste, hvis lånet misligholdes.

Projekt- og tilbagebetalingsplan:
Vurdering af projektet og tilbagebetalingsplanen varierer meget fra projekt til projekt. Vi prøver at kortlægge, hvor sandsynligt det er, at et projekt vil lykkes. For eksempel scorer et projekt med en god placering i Oslo med en stor andel af forhåndssalget og med en solid totalentreprenør højt. Eksempler på ting, der kan trække ned her, kan være, at en udvikler bruger en delt kontrakt i stedet for en totalentreprise, at udvikleren har urealistiske forventninger / budgetter til enten salg eller omkostninger, eller at produktet ikke er tilpasset markedet (for eksempel en luksusvilla til mange millioner i en by med 10 tusind indbyggere).

Ejendom / industri:
Her ser vi på selve ejendommen, dens placering og værdi. For de projekter, der ikke beskæftiger sig med fast ejendom, erstattes dette punkt af en vurdering af branchen.


Identificer risici

Alle lån, der kommer ud på platformen, er blevet grundigt evalueret af en analytiker baseret på disse fem variabler, og alle lån skal gå gennem et kreditkomité, inden de godkendes til offentliggørelse. kreditkomitéen består af medlemmer med ekspertise inden for virksomhedsfinansiering, kapitalforvaltning, ejendomsudvikling, regnskab og revision, jura og mere. En række større projekter gennemgår også en due diligence med vores advokater.

Alle projekter gennemgår disse trin for at sikre kvaliteten af ​​arbejdet, inden vi offentliggør et lån. Det er utroligt vigtigt for dig som investor at være opmærksom på, at vi ikke gør dette job for at eliminere risiko i projekter, men for at identificere og korrekt værdsætte risikoen i projekterne. Der er gode grunde til, at et projekt er sat til B 8%, og et andet er sat til D 12%.