Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Ny forskning giver håb til kvindelige grundlæggere

Hadar Gafni

Der er håb! Den bitre sandhed er at kun 2% af alle investeringer i nystartede virksomheder i Norden går til kvindelige ejere [1] kan ændre sig. I en nyligt offentliggjort forskningsrapport af Hadar Gafni, Dan Marom, Alicia Robb og Orly Sade har forfatterne henvist til, at crowdfunding er en mere demokratiseret form for investering end traditionelle finansieringskilder har haft tendens til at være.

  • Del:

Af Kameo I  Publiceret 2021-03-08


Undersøgelsen viser at flere kvindelige iværksættere lykkes med at opnå finansiering gennem crowdfunding på grund af det faktum, at disse platforme har en mere kønsafbalanceret kønssammensætning - kvinder vil hjælpe kvinder.

Vi i Kameo kontaktede Hadar Gafni, postdocs og forskere ved KTH, Royal Institute of Technology in Stockholm, for at høre mere om, hvordan deres forskningsarbejde startede, og hvilke konklusioner de er kommet frem til.


Hvad var de vigtigste konklusioner, du nåede frem til i din rapport?

Crowdfunding har potentialet til at demokratisere finansieringsprocessen for kvinder. Ikke nødvendigvis fordi køn ikke er en faktor, det er mere fordi investeringsaktien er mere kønsbalanceret. Meget mere end traditionelle venturekapitalinvestorer eller såkaldte angel-investorer. Kvinder støtter faktisk kvinder.


Hvorfor tror du, at mænd er mere tilbøjelige til at investere i virksomheder med mænd end med kvinder?

- Mænd er normalt i samme netværk som andre mænd, med de samme interesser. De kan også ubevidst drives af statistisk diskrimination, det vil sige, de forbinder billedet af en succesrig iværksætter med en mænd. En faktor kan også være præferencebaseret diskrimination - som i dette tilfælde grundlæggende er sexisme.


Hvordan blev forskningsinteressen vækket af crowdfunding?

- Vi var først og fremmest interesserede i at undersøge crowdfunding-platforme, fordi de er så gennemsigtige - vi kunne observere forskellige forretningsidéer, alle grundlæggerne af virksomhederne og også dem, der afviste projekterne. Vi ønskede også at lære mere om den generelle virkelighed i den finansielle verden. Senere i processen så vi, at crowdfunding blev meget populær og mente at vores resultater var vigtige for at forstå metoden som en ny finansieringskilde.


Hvad tror du er nødvendigt for at flere mænd, der har meget kapital, skal forstå, at det ofte er mere rentabelt at investere i virksomheder med kvindelige grundlæggere?

- Det kræver at vi observerer succesrige virksomheder med kvindelige grundlæggere - dette vil ændre forholdet mellem succesrige iværksættere og mænd. For at være i stand til det, skal kvindelige iværksættere have chancen for at opnå denne succes, muligvis med finansiering fra kvindelige investorer og crowdfunding.


Læs hele rapporten her.


[1] Nordic Startup Funding – Through the Lens of Gender Diversity”, Unconventional Ventures 2019