Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Ny forstærket investorbeskyttelse træder i kraft

Nytt investerarskydd | Kameo

Den 10. november træder en ny lovgivning i kraft, som indebærer en styrket investorbeskyttelse for dig. Beskyttelsen vil medføre nogle ændringer på platformen, som vi forklarer i denne artikel.

  • Del:

Fra og med 10. november gælder ny EU-lovgivning for alle europæiske crowdfundingplatforme. Formålet med den nye lovgivning er at skabe tydelige og fair regler for bl.a. investorbeskyttelse på tværs af alle EU-baserede platforme.
 
De nye regler for investorbeskyttelse tager udgangspunkt i at nogle investorer er mindre investeringsvante og derfor har større behov for beskyttelse mod risiko og tab, mens andre – erfarne investorer – har mindre behov for denne type beskyttelse. Alle investorer betragtes i første omgang som ikke-erfarne investorer og omfattes dermed af investorbeskyttelsen. Anser du dig selv for at være en erfaren investor, kan du ansøge om at blive undtaget fra investorbeskyttelsen via din profil på Kameo.


Hvad betyder det for dig som Kameo-investor? 

Den forstærkede investorbeskyttelse medfører nogle ændringer på Kameos platform. Bl.a. må ikke-erfarne investorer gennemføre en videnstest for at kunne investere mere end 1.000 EUR (ca. 7.500 DKK eller 11.500 SEK/NOK) pr. projekt. Du vil også opleve at der flere steder gøres opmærksom på risikoen når du investerer. Samtidig udvider vi vores statistik og indfører mere standardiseret låneinformation.
 
Vil du vide mere om hvad investorbeskyttelsen betyder i praksis? Vi har samlet al den information du behøver nedenfor!


Sådan fungerer videnstesten 

Som ikke-erfaren investor må du gennemføre en videnstest før du kan investere frit på platformen. Indtil du har gennemført testen, vil der være en beløbsgrænse på dine investeringer på 1.000 EUR pr. projekt (ca. 7.500 DKK eller 11.500 SEK/NOK).
 
Du kan gennemføre testen på forhånd via Kundekendskabsfanen på din profil eller følge linket når du bliver bedt om at gennemføre testen i forbindelse med nye investeringer. Formålet med videnstesten er at øge forståelsen for crowdfundede lån som investeringstype, de risici der følger med samt dine personlige investeringsforudsætninger.
 
Når de nye regler træder i kraft, vi du ikke kunne foretage investeringer der overstiger 1.000 euro pr. projekt før du har gennemført videnstesten. Derfor anbefaler vi alle investorer at gennemføre testen i god tid inden 10. november.
 
Tip! Mange lån på Kameos platform fyldes hurtigt. Derfor anbefaler vi at du gennemfører testen i god tid inden din næste investering, så du har mulighed for at investere frit så snart lånet åbner.
 
Testen kan gennemføres på få minutter når du er logget ind på Kameo – Log ind og tag testen nu
 
Du finder det her:
 

Skärmavbild 2023-11-07 kl. 10.13.26

Hvad sker der hvis man ikke gennemfører videnstesten?

Hvis du vælger ikke at gennemføre videnstesten, vil du fortsat kunne investere via Kameos platform, men der vil blive lagt en beløbsgrænse på nye investeringer. Du vil således ikke kunne investere mere end 1.000 euro (ca. 7.500 DKK eller 11.500 SEK/NOK) pr. projekt. Bemærk at beløbsgrænsen gælder summen af alle bud/investeringer knyttet til et enkelt projekt uanset om de er fordelt på flere lån/trancher.


Udvidet lånestatisk

Vi har opdateret vores generelle statistikside og udviklet en ny porteføljeoversigt hvor du kan finde din personlige investeringsstatistik.
Med en nye porteføljeoversigt får du bl.a. mulighed for ganske enkelt at se fordelingen af dine låne i forskellige risikoklasser, ligesom du kan følge udviklingen i din portefølje over tid – begge værdifulde værktøjer når du skal lægge din fremtidige investeringsstrategi!


Betænkningstid på investeringer

Det er allerede i dag muligt at reservere et bud i et lån, dvs. afgive bud selvom du ikke har penge på kontoen. Benytter du den mulighed, får du 3 bankdage til at sørge for betalingen. Dermed kan du overveje din investering en ekstra gang inden du indbetaler pengene – og slette buddet eller lade det forfalde hvis du alligevel ikke ønsker en investering i lånet.
 
Med den nye lovgivning vil du som ikke-erfaren investor desuden få ret til en betænkningstid på 4 kalenderdage. Det betyder at du altid kan trække et bud tilbage inden for de første 4 kalenderdage efter du har lagt det – det gælder uanset som buddet er betalt eller ej, og uanset om tegningsperioden for lånet allerede er afsluttet.


Overskuelig låneinformation

For hvert lån findes nu et separat investeringsdokument med standardiseret låneinformation. Dokumentet kan hentes i pdf-format og ligger på Projekt-fanen for de enkelte lån. På den måde bliver det endnu enklere at sammenligne investeringsmuligheder fremover. 


Har du spørgsmål?   

Du er som altid velkommen til at skrive ind til os på helpdesk@kameo.dk hvis du har spørgsmål til Kameos platform eller de nye regler for investorbeskyttelse. Du kan også finde mere information om investorbeskyttelsen samt svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål her.