Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Hur sparar du ... Faraz?

faraz

Näst på tur i vår artikelserie "Hur sparar du ..?" är Faraz Seyedi, kreditanalytiker på Kameo. Som 18-åring investerade han sina första tusenlappar, men hur ser hans portfölj ut nu? Faraz berättar om sin strategi och vad han fokuserar på när han investerar.

  • Del:

Faraz, är du en bra sparare?
- Nej, det kan jag inte säga. Jag är visserligen bra på att avsätta pengar från semesterlön och skattepengar, men jag önskar att jag vore mer disciplinerad när det gäller löpande månadssparande. Jag är dock rätt duktig på att inte röra det sparande som jag väl satt undan.


Vad har du för sparstrategi?
- Jag tycker att ordet "spara" låter väldigt tråkigt, jag vill investera. I praktiken behöver sparande och investeringar inte vara två olika saker, men det är något mentalt med det för mig. När jag investerar handlar det om balans. Målet är alltid att uppnå högre avkastning, men jag har ingen ambition att bli rik över en natt. Jag försöker ha en rimlig förväntan på de investeringar jag gör.


- Just nu består min portfölj av indexfonder, 4 enskilda aktier som jag själv har valt och lån via Kameos plattform, vilket jag är glad över. När det gäller fördelning står indexfonderna för den minsta delen, och de enskilda aktierna utgör den största delen av min portfölj.


Vad fick dig att börja investera?
- Jag har alltid varit intresserad av investeringar. Jag har en kandidatexamen i ekonomi och har byggt på med en master med inriktning mot finans. Min allra första investering var några tusen kronor i Kongsberg Automotive-aktier för nästan tio år sedan. Dessa aktier sålde jag och gjorde +/-0 i avkastning. 


Hur väljer du aktier?
- Jag gillar att testa olika typer av bolag, så en ny investering för mig är inte alltid en ny aktie. När jag väljer enskilda aktier vill jag för det första inte investera mot strömmen, jag lutar mig istället på vad andra analytiker säger om företagen. En analytiker som lever på att rapportera om en viss aktie eller sektor, får mycket bättre resultat än mig.


- Sedan börjar jag med en eliminationsprocess och utesluter till exempel sektorer jag inte vill ha någon exponering mot. Därefter försöker jag se om jag hittar något som fångar mitt intresse. Jag är inte heller den som tillbringar all tid i världen på varje detalj, jag lägger mer tid på att utvärdera ärenden för Kameos plattform.


Vad är ditt bästa köp hittills?
- Jag köpte aktier i ett svenskt företag, Fortnox, som levererar en molnbaserad ekonomisk förvaltningsplattform. Jag läste en analys från Introduce där de bland annat påpekade att produkten till stor del var färdigställd och att företaget hade mycket goda marginaler på all nyförsäljning. Jag köpte i januari 2019 till ett pris av NOK ​​73 och sålde i februari 2020 till ett pris av NOK ​​184.


Vilken är din sämsta affär?
- Min sämsta affär gjorde jag för inte så länge sedan. Jag köpte en derivatprodukt för att ta en kort position mot Oslobörsen när landet stängdes under corona-pandemin. Jag timade både inköpet och försäljningen dåligt och var tvungen att göra en förlust där.


Vilka är dina bästa spartips?
- Det är en mycket komplicerad fråga och svaret beror på ålder och livssituation. Som kreditanalytiker har jag ett större fokus på nackdelen än uppåtsidan av investeringar, och mitt tips går in på den aspekten. Tänk på nackdelen med investeringen och om du kan ta en förlust. Om jag inte är tillfreds med risken för en investering så håller jag mig borta.


Tänk på att historisk avkastning aldrig är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i projekten på Kameos plattform kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.