Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Spørgsmål og svar: renteniveauet for Kameos ejendomslån

Kameos Renter

Hvorfor kan et ejendomslån med risikoklasse B have samme rentesats som et med risikoklasse C? Og hvorfor føler mange, at renterne tidligere har været højere end de er nu? Dette er blot nogle få spørgsmål  af de spørgsmål vi ved mange af jer stiller. Vi giver et indblik i processen her! 

  • Del:

Hvilke faktorer spiller en rolle, når Kameo fastsætter renter?

Inden et ejendomslån offentliggøres på Kameos platform, er det blevet grundigt analyseret i overensstemmelse med Kameos kreditpolitik. Analysen evaluerer den virksomhed, der ansøger om et lån, menneskene bag det, selve projektet og ikke mindst den sikkerhed, der kan stilles til lånet. Analysen resulterer i en risikovurdering (A-E), der afspejler den risiko Kameo mener lånet har, og kan bruges som et værktøj, når du som investor vælger et projekt.

Generelt afspejles risikoniveauet for den rente, som et lån har, højere rente for højere risiko. Kameo opererer dog i et konkurrencepræget marked, og der er mange andre aktører der er villige til at finansiere ejendomsprojekter. Renteniveauet kan derfor variere fra år til år og fra projekt til projekt baseret på markedet. Kameo stræber altid efter, at alle tre parter: det låntagende selskab, investorerne og Kameo, skal være tilfredse med lånevilkårene.


Har pandemien påvirket renterne på Kameos ejendomslån?
I begyndelsen pandemien var der stor uvished og usikkerhed på markedet, hvilket førte til, at renten steg. I andet kvartal af 2020, hvor usikkerheden med COVID-19 var størst (april-juni), var den gennemsnitlige rente på lån offentliggjort på Kameos platform 9,92%. Sammenlignet med den gennemsnitlige rente i første kvartal af 2020 på 8,65%.

Tilliden til ejendomsmarkedet er siden steget, og nu er det mere et spørgsmål om ydmygt og ansvarligt at følge udviklingen og i det lange løb analysere de langsigtede konsekvenser af pandemien for branchen.


Hvorfor kan f.eks. Et A-lån og et B-lån have den samme rente på 7%?
 
Den rente, der er fastsat i Kameos ejendomslån, afspejler generelt det risikoniveau som Kameo anser lånet for at have, dvs. en højere rente for højere risiko. Som tidligere nævnt opererer Kameo imidlertid på et konkurrencepræget marked, hvilket betyder, at der er flere aktører, der er villige til at finansiere ejendomsprojekter. Renteniveauet kan derfor variere fra projekt til projekt baseret på, hvordan markedet priser risikoen. I nogle tilfælde betyder det, at to projekter kan tildeles den samme rentesats, selvom Kameo finder, at de tilhører forskellige risikoklasser.


Hvordan kan det være, at renten på lån tidligere var højere?

Siden starten har Kameo oplevet en kontinuerlig stigning i investorerne. Tidligere havde vi kun kapacitet til at finansiere mindre ejendomsprojekter eller en mindre del af et projekt i form af et toplån. Begrebet crowdfunding var også relativt nyt for to eller tre år siden, hvilket førte til, at primært mindre ejendomsudviklere turde teste Kameos finansieringsløsning.

I dag bygger størstedelen af ​​de lån, vi offentliggør på platformen, af kredit til større og mere etablerede ejendomsudviklere. Kombinationen af, at låntagere i dag generelt er mere etablerede sammen med det faktum, at bygningskredit normalt er sikret med et pant i en ejendom, betyder, at risikoen for lån generelt er faldet. Dette har medført, at renten også er blevet noget lavere. At større og mere etablerede ejendomsudviklere kontakter os er blevet muligt, da vores investorbase er blevet større, og vores koncept er blevet en mere anerkendt og pålidelig finansieringsløsning.


Tjener Kameo penge ved at sænke renten?

De omkostninger, som låntager betaler, består af to dele. På den ene side er renteomkostningerne på lånt kapital, der går til investorer på platformen plus de gebyrer, som Kameo opkræver for den service, vi leverer.

Kameos omkostninger og gebyrer afholdes kun af låntager. Vi opkræver et mæglergebyr på mellem 2-4% af lånebeløbet. For investorer er Kameo helt gratis.

Som tidligere nævnt kan vi i dag med al Kamigos hjælp finansiere byggelån til projekter, der drives af mere etablerede aktører. Kameo konkurrerer ofte her med banker, der kan tilbyde låntager en rente på mellem 3-5% plus et etableringsgebyr. De fordele, som Kameo kan tilbyde, inkluderer hurtigere leveringstider, fleksibilitet omkring salgskrav, et højere lån til værdi-forhold, hvilket betyder, at vi i mange tilfælde vinder tilliden med en rente på 7-9% plus etableringsgebyr.


Læs også: Kameos risikoklasser - et værktøj til investering


Ønsker du at åbne en Kameo-konto og undersøge mulighederne for at investere i ejendomslån?

Åbn en gratis konto