Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Tag ansvar for din opsparing

photo-1531816466008-90e3a4b01450

Bankernes indlånsrenter er lige nu historisk lave – nogle steder endda negative, så der er god grund til at se sig om efter alternative investeringsmuligheder. Selv med en lille opsparing kan der være mange penge at hente for den langsigtede investor.

  • Del:

Af Pia Sørensen, Kameo Danmark | Publiceret 23. august 2019


Mange danskere lægger penge til side i en opsparing hver måned med henblik på at kunne få gavn af dem senere. Hvis pengene skal bruges til uforudsete udgifter eller næste års ferie, er der flere gode grunde til at have dem stående på en almindelig bankkonto. Skal pengene først bruges længere ude i fremtiden, kan der imidlertid være en stor gevinst at hente ved at investere dem i stedet for at lade dem stå til nul- eller negative renter i banken.

Spørger man Kameo Danmarks direktør, Jesper M. Johansen, bør udsigten til negative renter – såvel som flere historier om dyr og mangelfuld rådgivning – være en øjenåbner for både privatkunder og professionelle investorer. Der findes flere alternativer til bankerne hvor man rent faktisk kan se sin formue vokse. Ét af de alternativer er crowdlending der afhængigt af risikovilligheden giver et forventet årligt afkast på 5-15 %.

”Før i tiden ringede de fleste af os til et rejsebureau, når vi skulle på ferie. Vi bestilte en pakkerejse hos Spies eller Tjæreborg med fly og hotel og betalte gladeligt den samlede pris, som rejsebureauet forlangte. I dag er det kutyme, at vi hver især finder og booker det hotel, vi vil bo på i ferien, og selv finder de bedste og billigste flybilletter på internettet. Den tankegang kunne jeg godt ønske mig, at langt flere danskere tog med sig ind i den privatøkonomiske og investeringsorienterede sfære.”

Læs Jesper M. Johansens indlæg i Børsen


Udnytter du effekten af renters rente?

Når du sætter penge ind på opsparingen hver måned, er det ofte penge du har arbejdet hårdt for at tjene – hvorfor så ikke lade dem begynde at arbejde for dig? Effekten af renters rente er til at overse på den korte bane, men hvis du ser 7-10 år ud i fremtiden, kan der være en stor gevinst at hente ved at tage aktiv stilling til hvordan dine penge placeres.

Sparer du fx 1000 kr. op hver måned og sætter dem ind på en bankkonto til 0,5 % i rente, vil du efter 10 år stå tilbage med en opsparing på ca. 123.000 kr.* hvoraf du selv har indbetalt de 120.000 kr. Vælger du omvendt at investere pengene til med et gennemsnitligt årligt afkast på 10 %, kan den samme månedlige indsætning over 10 år blive til mere end 200.000 kr.*

Investeringer via Kameo har over de seneste 3,5 år givet et gennemsnitligt årligt afkast på 9,65 %. Dermed afspejler regnestykket med de 10 % langt hen ad vejen virkeligheden for de investorer der bruger Kameos platform til at lade opsparingen vokse, selvom historiske resultater aldrig er en garanti for fremtidigt afkast.

Opsparing over 10 år

*Beløbene er ikke justeret for diverse skatter og afgifter der kan være pålagt renteindtægter og investeringsafkast. Derfor kan den reelle udvikling i din opsparing afvige fra vores udregning afhængigt af investeringsform og personlige skatteforhold.


Find balancen mellem risiko og afkast

Med investering følger altid en risiko, og du bør altid vægte udsigten til højere afkast med din personlige risikovillighed. Jo længere og mere fleksibel din tidshorisont er, jo mere risiko kan du dog tåle at løbe da du ikke er afhængig at skulle sælge eller tjene på dine investeringer lige midt i en evt. økonomisk nedtur.

Samtidig er der meget du kan gøre for at reducere din risiko når du fx investerer i låneprojekter eller aktier. En af de vigtigste ting du bør se på, er din risikospredning. Jo bredere du investerer, jo mindre sårbar er du overfor udsving på et enkelt marked eller i en enkelt branche.

Læs: En rente på 10 % er ikke risikofri

Som grafen ovenfor illustrerer, er der mange penge at hente ved at tage aktiv stilling til hvor du placerer din opsparing. Uanset om din personlige risikovillighed matcher et forventet årligt afkast på 5, 10 eller 15 %, er der god grund til at tage ansvar for dine egne penge og undersøge alternativerne til bankens indlånsrente.

Se aktuelle investeringsmuligheder