Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Sådan skaber du plads til opsparing i din privatøkonomi

Utrymme för sparande i din privatekonomi

Find motivationen til at spare op, gennemgå løbende aftaler og abonnementer og få dine penge til at arbejde for dig. Her kommer nogle af vores tips til at spare op – og få mest muligt ud af din opsparing!

  • Del:

Du vil gerne sætte penge til side til en opsparing, men sidst på måneden er det som om pengene er forsvundet fra kontoen – lyder det bekendt? Det kan virke svært at finde plads til opsparing i budgettet, men der er mange ting du kan gøre i hverdagen for at få sat opsparingen i system.


Find motivationen

Først og fremmest skal du finde ud af hvad målet er med din opsparing. Satser du på en langsigtet opsparing til fx pension, har du et konkret mål i tankerne som fx en rejse, eller vil du bare gerne have en buffer til fx at kunne købe et nyt køleskab eller nye vinterstøvler når behovet melder sig?

Uanset hvad du gerne vil spare op til, er målet med opsparingen en vigtig motivationsfaktor når du skal prioritere dine penge. Det bliver nemmere at skære ned på fx café-besøg eller streamingtjenester hvis du har en klar ide om hvorfor du gør det.


Få overblik over din privatøkonomi

Hvilke faste udgifter har du hver måned? Og er der nogle af dine abonnementer og tjenester der kører videre selvom du ikke længere bruger dem? Det er en god ide at gennemgå dine betalingsaftaler en gang om året og undersøge om de stadig passer til dine behov – der kan være mange penge at spare ved at finde en billigere forsikring eller afmelde et inaktivt fitnessmedlemskab.

Når du har fået overblik over dine faste udgifter, er det tid til at se på hvad der er tilbage – og hvor stor en del det vil være realistisk at sætte til side til opsparing. Hvis du beslutter dig for et fast beløb, er der større chance for at du lykkedes med din opsparing, end hvis du blot sparer det op der står tilbage på kontoen når måneden er omme.


Prioriter dit forbrug

Kig på dit forbrug over en måned eller to – afspejler det de ting der giver dig værdi i hverdagen, eller bruger du penge på morgenkaffe og café-frokoster af ren vane? Planlægger du dine indkøb hjemmefra, eller har du mange små impulskøb?

Når du er bevidst om dit forbrug, er det nemmere at finde de steder hvor du kan spare penge blot ved at ændre dine vaner en smule. Her hjælper det også at du kender din motivation for at spare op i stedet for at forbruge – så bliver det pludselig tydeligt hvad du vælger i mellem når du skal beslutte dig for om du vil bestille take away eller trylle med resterne i køleskabet.

Prøv dig lidt frem og find ud af hvad der er vigtigt for dig i hverdagen, og hvor du kan skære i forbruget, så der bliver penge til overs til at spare op. Skal pengene vokse mens de står på din opsparing, kan det også være værd at undersøge forskellige investeringsmuligheder.

Læs mere om investering af din opsparing


Lad dine penge arbejde for dig

Alt afhængigt af hvad du sparer op til, er der forskellige opsparings- og investeringsformer du bør overveje. Skal du have adgang til pengene med kort varsel, er en almindelig opsparingskonto ofte et godt valg.

Sparer du omvendt op over længere tid, kan der være en gevinst at hente ved at investere pengene og lade dem arbejde for dig. Her er det en god ide at sprede dine investeringer over forskellige værdipapirer, brancher m.m., så du opbygger en diversificeret portefølje og bliver mindre sårbar over for tab.

Læs mere om diversificering.


Vi håber at du er blevet inspireret til at finde plads til opsparing i budgettet. Skal en del af pengene investeres i lån til ejendomsprojekter og små virksomheder? Læs mere om mulighederne hos Kameo!